kombinace potravin

(zde velmi stručně - pro podrobnější informace o stravě doporučuji knihu FIT PRO ŽIVOT, odkaz je vlevo na této stránce)

OVOCE
je nejsnadněji stravitelné.
Kyselé - citrusové plody: citrony, pomeranče, grepy, ananas...
Střední - jablka, broskve, jahody, meruňky, hrušky, švestky, maliny, borůvky, hrozny...
Sladké - banány a sušené ovoce.
Ovoce s ničím nemíchat, jíst VŽDY jen na lačno, NE PO JÍDLE. Pouze sladké ovoce je možné kombinovat se škrobovým jídlem (ovesné vločky, rýže, pečivo...). Nekombinovat kyselé a sladké ovoce. Je možné kombinovat kyselé a střední nebo sladké a střední.
Toto se týká neprocesovaného syrového ovoce, ovocné kompoty, marmelády... je strava mrtvá.

ZELENINA
Zeleninu je možné kombinovat se škrobovou stravou jako např. rýže, brambory, pečivo ... Zeleninu také můžeme kombinovat s bílkovinou (proteinovou) stravou, jako jsou např. veškeré živočišné produkty, maso, vajíčka, mléčné produkty, oříšky a semínka.

PROTEINY-BÍLKOVINY
Veškeré živočišné produkty, maso, vajíčka, mléčné produkty, oříšky a semínka. Nekombinovat dva druhy proteinů, je možné kombinovat se zeleninou.

ŠKROBOVÉ PRODUKTY
Rýže, brambory, těstoviny, pečivo ... Možno míchat dva druhy škrobové stravy. Škroby je možno kombinovat se zeleninou nebo se sladkým ovocem.

Škrobové produkty a bílkovinné (proteinové) produkty by se neměly jíst společně.

PROTEIN
není vytvářen v těle tím, že jíme protein, ale je tvořen z aminokyselin ve stravě. Rostliny v sobě vytváří aminokyseliny. Všechna zvířata a také lidé jsou závislí na rostlinných aminokyselinách a jen z rostlin mohou získat zužitkovatelné aminokyseliny, respektive protein.

NEMĚLO BY SE JÍST VÍCE NEŽ JEDEN DRUH PROCESOVANÉ (KONCENTROVANÉ) STRAVY SOUČASNĚ.
Procesovaná (koncentrovaná) strava je ta, která je jakýmkoliv způsobem zpracovaná (vaření, smažení, pečení ...).

Veškerá procesovaná strava je návyková, zejména pečivo jako např. chleba, rohlíky...
V podstatě vše, co je uměle vyrobeno, je droga, neboli hmota, která při jejím požití vytváří závislost, ať větší či menší.

RAFINOVANÝ CUKR
by se neměl vůbec používat (alternativa - sušené ovoce, fruktóza ...).

SŮL
V syrové zelenině a ovoci je dostatek soli, je organická a zpracovatelná organismem. Nepoužívat sůl kamennou! Jestliže chcete solit, použijte mořskou sůl.

OLEJE
Jakýkoliv olej tepelně zpracovaný (saturovaný), to jsou v podstatě všechny stolní oleje včetně margarinu a podobných, by neměl do lidského organizmu vůbec přijít.
Používat jedině za studena vytlačený olej (panenský olivový olej - virgin oliv oil...).
Nic nesmažit!!!,
přehřátý, přepálený olej je nestravitelný.

MLÉKO, mléčné výrobky
tvoří alergie, zahleňování, astma ... Jsou nestravitelné (jen pro kojence je vhodné mateřské mléko), zpracování mléčných živočišných proteinů vyčerpává kalcium z těla.

ALKOHOL
by se neměl vůbec konzumovat.

TRÁVENÍ
je činnost, která spotřebuje nejvíce energie, více než těžká fyzická práce.

VODA
Jen voda živá - FILTROVANÁ ROSTLINOU (ovoce, zelenina) obsahuje všechny živiny a minerály snadno zpracovatelné lidským organismem.

PITÍ
Když jíme živou neprocesovanou stravu, dostáváme do organismu dostatek vody, takže nemáme potřebu cokoliv pít. Potřeba pití vzniká, jestliže jíme stravu mrtvou, procesovanou, pro lidský organismus nepřirozenou. Tato strava mění naše vnitřní tělesné prostředí na kyselé (přirozené prostředí lidského těla je mírně zásadité, pH 7,35 - 7,40, krve 7,36 - 7,44), a tím vzniká žízeň, tělo má potřebu toto vnitřní kyselé prostředí naředit. Také trávení mrtvé stravy spotřebovává vodu z těla.

NEPÍT PO JÍDLE
Pití po jídle zpomaluje trávení a rozřeďuje trávicí šťávy.

VZDÁT ÚCTU A PODĚKOVÁNÍ
Vyrovnání se s obětí zvířete či rostliny k tomu, abychom je použili pro naší potravu.

HUBNUTÍ, PŘIROZENÁ VÁHA
přichází automaticky s přirozenou živou stravou.

VNITŘNÍ ČISTOTA
Myjeme své tělo vně, ale málokoho napadne udržovat v čistotě vnitřní zažívací ústrojí. Důležitost čistého nezaneseného TLUSTÉHO STŘEVA - čistící stanice odpadových látek!!! (odkaz Dr.Norman W. Walker - knihy ke stažení vlevo na této stránce)
ČESKÁ REPUBLIKA má světové prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva!!!

O KRŮČEK DÁL
Dalším stupněm je přejít na stravu nehmotnou, tam poté odpadají veškeré problémy s nemocemi a stárnutím. Pro ty z vás, kteří byste měli zájem o více informací, doporučuji si přečíst STRAVA BOHŮ a BOŽSKÁ VÝŽIVA od Jasmuheen (odkaz na knihy i web je vlevo na této stránce).
A také doporučuji se podívat na přednášky Henri Monforta a film "Na počátku bylo světlo". (odkazy v levo na této stránce v rubrice "zajímavá videa")